Podotherapie Dorien Ketelaars

Podotherapie Dorien Ketelaars, Veghel

De tractus iliotibialis is een dikke bindweefselplaat(spierfascie) die vanaf de heupkam langs de zijkant van het bovenbeen en de buitenzijde van de knie loopt waar het zich vast hecht aan het onderbeen(tibia). Deze spierfascie wordt aangespannen door de grote bilspier(gluteus maximus) en de tensor fascia latae. Er ligt een slijmbeurs (bursa) ter hoogte van het uitstekende deel van het bovenbeen(femur) en de tractus iliotibialis om wrijving te voorkomen. De tractus iliotibialis heeft als functie het leveren van stabiliteit aan de buitenkant van de knie. Wanneer de knie buigt verschuift de ligging van de tractus iliotibialis iets naar achteren en wanneer de knie zich weer strekt schiet hij weer terug naar voren. Deze beweging is meestal verantwoordelijk voor de irritatie en ontstekingen van de tractus iliotibialis en slijmbeursontsteking. 

Oorzaak

•Holvoet. Dit stugge voettype heeft een minder schokdemping in de voet en enkel waardoor er grotere krachten op de knie komen te staan. 

•Een enkel die naar binnen zakt (overproneren) waardoor de knie meer naar binnen draait (endorotatie). Hierbij wordt de tractus strakker aan getrokken als deze over de knie beweegt. 

•O-benen brengen de tractus meer op spanning. 

•Beenlengte verschil. Bijvoorbeeld, het langere been draait naar binnen,(ter compensatie) waardoor de tractus strakker wordt aangetrokken. 

•Slappe kniebanden. Waardoor de knie tijdens het lopen meer naar buiten draait. 

•Schoeisel. Slechte schokdemping of waarbij de voet, en knie, op naar buiten zakt. 

•Wegdek. Als je, bijvoorbeeld, steeds aan dezelfde kant van een bolle weg loopt. Het linker- of rechterbeen wordt op die manier namelijk in een o-stand gedwongen.

Klachten

De pijn is meestal gelokaliseerd aan de buitenzijde van de knie. De pijn kan variëren van een doffe tot een scherpe, stekende pijn. Ook kan de slijmbeurs ( bij de heup) pijnlijk zijn tijdens het lopen of bij lokale druk, bijvoorbeeld er op liggen.

 

© Podotherapie Dorien Ketelaars Veghel: 0413-377262   Realisatie: Joris Nieuwint